WAAROM MEEDOEN?

Het gebed vol vertrouwen van kinderen vliegt als een pijl recht naar het hart van God. Hoe machtig is het rozenkransgebed wanneer kinderen bidden voor vrede en eenheid binnen families, binnen hun eigen land en in de hele wereld!

HET BEGIN

Het idee voor de wereldwijde gebedsactie ontstond in 2005 in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Terwijl een aantal kinderen de rozenkrans in een graftombe aan het bidden waren, voelden de aanwezigen sterk de aanwezigheid van de maagd Maria. Ze dachten meteen aan de belofte van de heilige Padre Pio: “Wanneer een miljoen kinderen de rozenkrans bidden, zal de wereld veranderen.” En dat is precies waar het om gaat: geloof hebben in de kracht van de gebeden van kinderen. Jezus leert ons immers: “Als gij niet opnieuw wordt als de kleine kinderen, zult gij het Rijk der Hemelen zeker niet binnengaan. ‘ (Mt. 18, 3).

In de loop der jaren hebben honderdduizenden kinderen met dit initiatief meegedaan. Als Kerk in Nood hebben we talloze ontroerende getuigenissen van over de hele wereld ontvangen. Ze spreken niet alleen van de vreugde van de kinderen die zo’n diepe indruk maakt op de aanwezige volwassenen, maar ook over de manier waarop deze kleine helpers
zelf door genade bewogen worden en de rozenkrans een vaste plaats in hun eigen gebedsleven begonnen te geven.

Waarom 18 oktober?
Oktober is traditioneel de maand van de rozenkrans; de 18e dag is de feestdag van de heilige Lucas de Evangelist. Hij heeft ons het verhaal van Jezus ‘ kindertijd overhandigd en volgens de overlevering zou hij dicht bij Maria, de moeder van God, zijn geweest. Daarom is de datum behoorlijk passend.

WAAROM DOET KERK IN NOOD MEE?

We zien onszelf niet alleen als een pastorale liefdadigheid, maar ook als een gemeenschap van bidders. Onze oprichter, pater Werenfried van Straaten, heeft Onze-Lieve-Vrouw van Fatima diep vereerd. Daar verkondigde de Maagd Maria aan de zieners: “Bid elke dag de rozenkrans om vrede te verkrijgen voor de wereld.” Het dagelijkse projectwerk dat door Kerk in Nood in bijna 150 landen wordt gesteund, laat de organisatie uit eerste hand zien hoe sterk Christenen en de hele wereld gebukt gaan onder de gevolgen van terrorisme en oorlog. Alleen God kan vrede brengen. We kunnen daar een rol in spelen – door ons werk, maar eerst en vooral door onze gebeden.

DE BETEKENIS VAN DE ROZENKRANS

Paus Johannes Paulus II schreef in zijn apostolische exhortatie over de rozenkrans: “De rozenkrans is door zijn aard een gebed voor vrede, omdat het bestaat uit de contemplatie van Christus, de Prins van de vrede. De rozenkrans is ook een gebed voor vrede vanwege de vruchten van naastenliefde die het voortbrengt. Vanuit zijn wezenlijke eigenschap als voortdurend gemeenschappelijk gebed in overeenstemming met de uitnodiging van Christus zelf om ‘onophoudelijk te bidden’, geeft de rozenkrans ons de hoop dat, zelfs vandaag nog, de moeilijke strijd voor vrede gewonnen kan worden.”