WAAROM DEZE GEBEDSCAMPAGNE

Het doel van dit gebedsinitiatief is allereerst om te laten zien dat het vertrouwvolle gebed van kinderen als een pijl recht naar het hart van God vliegt en daardoor grote invloed heeft. Hoe machtig is het rozenkransgebed wanneer kinderen bidden voor vrede en eenheid binnen gezinnen, binnen hun eigen land en in de hele wereld!

HOE IS HET BEGONNEN?

Het idee voor de campagne ontstond in 2005 in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Terwijl een aantal kinderen de rozenkrans in een graftombe aan het bidden waren, voelden de aanwezigen de aanwezigheid van de maagd Maria sterk. Ze dachten meteen aan de belofte van de heilige Padre Pio: “wanneer een miljoen kinderen de rozenkrans bidden, zal de wereld veranderen.” En dat is precies waar het om gaat: geloof hebben in de kracht van de gebeden van kinderen. Jezus leert ons immers: “behalve als gij wordt zoals kleine kinderen, zult gij niet binnengaan in het Koninkrijk van de hemel ‘ (MT. 18, 3).

In de loop der jaren zijn er honderdduizenden kinderen met dit initiatief begonnen en hebben we talloze ontroerende getuigenissen van over de hele wereld ontvangen. Ze spreken niet alleen van de vreugde van de kinderen die zo’n diepe indruk maakt op de aanwezige volwassenen, maar ook over de manier waarop deze helpers zelf door genade bewogen worden en de rozenkrans een vaste plaats in hun eigen gebedsleven begonnen te geven.

Waarom 18 oktober?
Oktober is traditioneel de maand van de rozenkrans; de 18e dag is de feestdag van de heilige Lucas de evangelist. Hij heeft ons het verhaal van Jezus ‘ kindertijd overhandigd en volgens de overlevering zou hij dicht bij onze Lieve Vrouwe, de moeder van God, zijn geweest. Daarom is de datum behoorlijk passend.

WAAROM IS KERK IN NOOD BETROKKEN BIJ DEZE GEBEDSCAMPAGNE?

We zien onszelf niet alleen als een pastorale liefdadigheid, maar ook als een gebedsgemeenschap. Onze oprichter, vader Werenfried van Straaten, heeft onze Lieve Vrouwe van Fatima diep vereerd. Daar verkondigde de Maagd Maria aan de zienertjes, “Bid elke dag de rozenkrans om vrede te verkrijgen voor de wereld.” Het dagelijkse projectwerk dat door Kerk in Nood in bijna 150 landen wordt uitgevoerd, laat de organisatie uit eerste hand zien hoe sterk Christenen en de hele wereld gebukt gaan onder de gevolgen van terrorisme en oorlog. Alleen God kan vrede brengen. We kunnen daar een rol in spelen – door ons werk, maar eerst en vooral door onze gebeden.

DE BETEKENIS VAN DE ROZENKRANS

Paus Johannes Paulus II schreef in zijn apostolische exhortatie over de rozenkrans, “de rozenkrans is door zijn aard een gebed voor vrede, omdat het bestaat uit de contemplatie van Christus, de Prins van de vrede. De rozenkrans is ook een gebed voor de vrede vanwege de vruchten van naastenliefde die het produceert door de aard als volhardende petitie in harmonie met de uitnodiging van Christus zelf om ‘onophoudelijk te bidden.’ Zo geeft de rozenkrans ons de hoop dat, zelfs vandaag nog, de moeilijke ‘strijd’ voor vrede gewonnen kan worden.’